Wednesday, June 29, 2011

Hari ini 27 Rejab…Peristiwa Israk dan Mikraj.

Hari ini 29hb Jun bersamaan 27 Rejab mungkin ramai kita yang tak sedar, pada tarikh inilah berlaku satu peristiwa besar dalam sejarah agama kita di mana junjungan besar Rasulullah SAW pada satu malam telah dibawa dari Masjidil Haram, Mekah ke Masjidil Al Aqsa di Baitulmaqdis

Pada malam 27 Rejab ~620M itu, Jibril mengejutkan Rasulullah saw dari lamunan malam dan mengisyaratkan kepada Baginda saw bahawa kenderaan Buraq telah siap di luar sana untuk membawanya ke Masjidil Aqsa di Palestin, naik meredah 7 petala langit, ke Sidradul Muntaha melalui Baitul Makmur, memenuhi undangan Allah swt.

Di Masjidil Aqsa Baginda bersolat mengimami kesemua para rasul, melihat bandar Baitul Maqdis, memilih susu dan menolak arak.

Di langit, Baginda bertemu sebahagian para rasul, diperlihatkan gelagat penghuni-penghuni Syurga dan Neraka serta tanda-tanda kebesaran Allah swt yang lain.

Di Sidratul Muntaha, Baginda diwahyukan Allah swt apa yang hendak diwahyukan olehNya, termasuk kewajipan Solat, ibadah yang paling utama dalam hal ini, aku tertarik dengan tulisan saudara Maulana Arif dalam ruangan agama Utusan Malaysia menurut Maulana, kehebatan peristiwa itu bukan sekadar dalam ruang lingkup perjalanan Rasulullah dengan menunggang buraq (haiwan seakan kuda putih) bersama Malaikat Jibril dari Mekah ke Baitulmaqdis (Israk), tetapi perjalanan seterusnya ke langit ketujuh amat mengagumkan menurut Maulana, bayangkan betapa teknologi angkasa lepas yang terhebat pada masa kini hanya boleh menerbangkan manusia ke bulan, tetapi Rasulullah telah melakukan pengembaraan angkasa lepas sehingga ke langit penghujung tanpa memakai pakaian khas yang angkasawan gunakan hari ini.

Saintis hari ini menganggarkan perjalanan ke bintang-bintang tinggi memakan masa beribu-ribu tahun. Maka tidak masuk akal tanpa iman untuk mempercayai Nabi Muhammad boleh melakukan perjalanan hingga ke langit ketujuh dalam satu malam.

Tetapi di sisi Allah SWT tiada yang mustahil. Apa jua kehendak Allah pasti berlaku.
Peristiwa tersebut telah menguji keimanan umat Islam yang bilangannya masih kecil ketika itu. Lalu sebilangan mereka mendatangi Saidina Abu Bakar yang memberikan jawapan bahawa apa jua yang Rasulullah katakan adalah benar. Sejak itulah Abu Bakar diberi gelaran As Siddiq (Pembenar).
aku terkasima…Allahuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar!

No comments: