Wednesday, December 16, 2009

Penulis Lesu Masyarakat Bisu?

Baru-baru ini penulis menghadiri Perkampungan Pengarang Sarawak 2009 yang berlangsung di Miri. Maka ramailah golongan pengaang yang hadir. Walaupun dari satu sudut penulis berpendapat bahawa peserta yang hadir itu mungkin tidak akan dapat merealisasikan kehendak objektif yang disasarkan oleh pihak penganjur.

Dari satu segi, penulis bila berbual mesra dengan beberapa orang wakil dari negeri di bawah bayu, rasa tabik, kerana khabarnya atau boleh disimpulkan pengarang disana lebih vokal untuk bersuara berbanding di Bumi Kenyalang, yang bersifat malu-malu atau tidak berani tampil ke hadapan.

Dalam satu perbahasan yang pada penulis agak panas ialah persoalan kononnya pihak yang bertanggungjawab terhadap perkembangan bahasa, sastera dan penerbitan di Kuching, memonopoli ruangan atau wadah penulisan Yang Indah Itu Bahasa. Berdasarkan pengalaman penulis, tidak wujud persoalan monopoli dan sebaginya tapi penulis atau pengarang di Sarawak sendiri yang lesu, tidak bermaya.

Bukan suatu yang baharu penulis hanya berjanji untuk menghantarkan bahan, tapi akhirnya janji tinggal janji, walhal kerja penerbitan, terutamanya penerbitan berkala tidak mengenal erti tiada bahan. Jadual mesti dipatuhi dan siaran mesti ada. Itulah penerbitan berkala.

Itu satu hal. Belum lagi ada penulis yang menulis isu-isu yang boleh dikatakan sudah ketinggalan zaman. Sewajarnya, sebagai penulis terutamanya untuk tujuan menghantar penulisan rencana, isu yang hendak difokuskan biarlah isu terkini. Jika isu lama pun tidak salah jika dikemaskinikan dengan maklumat baharu agar penulisan menjadi up to date, walau pun sudah ada luahan yang bersifat setimental mempengaruhinya.

Masa tidak mengizinkan untuk saya menulis lebih panjang...

1 comment:

Farmilla Hamdi said...

Salam ziarah;

Mohon bantuan teman-teman mewar-warkan kepada teman2 lain,

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang,

KALAM dengan kerjasama pelbagai NGO lain akan mengadakan “HARI PEJUANG BAHASA” pada 15 Februari 2010 (Isnin) bermula jam 8.00 pagi hingga 5.00 petang. Insya Allah majlisnya akan dilancarkan oleh YB Dato’ Seri Utama Dr. Rais Yatim, bertempat di Dewan Bahasa dan Pustaka,

Untuk maklumat lanjut bolehlah menghubungi sdr Ikram 012-2908429 atau sdr taib 017 2760100