Tuesday, May 5, 2009

Please Smoking!

Pelik, tapi benar, dan inilah sumber berita yang diperolehi daripada agensi AFP. Jika difikirkan secara mendalam, mungkin ada baiknya juga dikeluarkan aahan yang sedemikian. Daripada menghisap rokok jenama luar negara, ada baiknya membeli rokok keluaran tempatan. Yang jelas, jika mati pun, dikubur di negara China, kan....

Semua kakitangan awam di daerah Gong'an, Hubei, tengah China diarah menghisap rokok bagi melariskan jualan hampir suku juta kotak rokok buatan tempatan setahun jika tidak mahu didenda. Menurut akhbar Global Times, kerajaan di wilayah Hubei mengarahkan kakitangannya menghisap rokok bagi meningkatkan pertumbuhan ekonomi.

Menurut akhbar itu, jabatan kerajaan yang gagal mencapai sasaran yang ditetapkan akan didenda."Peraturan itu akan meningkatkan ekonomi tempatan melalui cukai rokok," kata seorang anggota pasukan pemantauan pasaran rokok Gong'an, Chen Nianzu.

Menurut akhbar tersebut, peraturan itu dikuatkuasakan sebagai usaha melariskan jenama rokok tempatan seperti Huanghelou yang menghadapi persaingan daripada rokok keluaran wilayah Hunan. China mempunyai 350 juta perokok namun sebanyak sejuta orang meninggal dunia pada setiap tahun kerana menghisap rokok.

No comments: